Geplaatst op: 19-05-2020

Advocaat franchiserecht

Geschreven door:

Hein Kernkamp

Nederlands franchiserecht

Totdat de Wet franchise wordt ingevoerd, wat naar verwachting loop 2021 zal gebeuren, bestaat er nog niet zoiets als een Nederlandse franchisewet. De Nederlandse wetgeving bevat geen specifieke wet met betrekking tot franchise- en distributieovereenkomsten. Daarom is een franchiseovereenkomst naar Nederlands recht onderworpen aan de regels van het algemeen burgerlijk recht en meer in het bijzonder het contractenrecht.

advocaat franchiserecht

Een franchiseovereenkomst is een contract waarbij de franchisegever zijn handelsnaam en / of bedrijfssysteem tegen betaling in licentie geeft aan een onafhankelijke ondernemer (de franchisenemer). De bij overeenkomst verleende rechten kunnen bijvoorbeeld het recht omvatten om bij de verkoop van producten of diensten bepaalde handelsnamen en merknamen te gebruiken, naast bijvoorbeeld vertrouwelijke commerciële knowhow en andere onderscheidende kenmerken. Het gebruik van franchiseovereenkomsten is in Nederland wijdverbreid. Ze dienen wel in overeenstemming te zijn met de Nederlandse en Europese bepalingen van mededingingsrecht, zoals onder meer het kartelverbod.

Franchiseovereenkomst en wat daarbij komt kijken

De advocaten van ons kantoor vertegenwoordigen cliënten die geïnteresseerd zijn in het aangaan of beëindigen van de franchiseovereenkomst. Voor zowel franchisegevers als franchisenemers kunnen we de overeenkomst en verdere documentatie, waaronder de algemene voorwaarden doornemen en adviseren over onder meer:

  • financiële verplichtingen;
  • de duur en beëindigingsmogelijkheden van de franchiseovereenkomst;
  • forumkeuze en rechtskeuze bij geschillen;
  • territoriale exclusiviteit;
  • eisen met betrekking tot verbouwing of renovatie;
  • de goodwillvergoeding;
  • beperkingen op overdracht;
  • verzuim / beëindigingsbepalingen.

Voor franchisenemers die hun franchiserelaties willen beëindigen en een advocaat franchiserecht zoeken, zijn onze advocaten beschikbaar, zoals voor het opstellen en onderhandelen over alle juridische documenten die nodig zijn om de verkoop van uw franchise.

Lees hier ook ons artikel over de nieuwe nog niet ingevoerde Wet franchise.

Uw advocaat franchiserecht

Neem voor meer informatie contact met ons op. Uw opmerkingen en vragen zijn altijd welkom. Neem dan gerust contact op via mail of telefoon om uw zaak vrijblijvend voor te leggen. Ons motto is niet voor niets: "Uw probleem, onze zorg."

Meer informatie?

Hein Kernkamp helpt u graag verder.

Bedrijfsgegevens

KvK: 74640518

BTW: NL859977602B01

IBAN: NL37ABNA0844817805

Adresgegevens

Minerva Advocaten B.V.

Meent 106

3011 JR Rotterdam

© 2024 Minerva Advocaten B.V.

Algemene Voorwaarden Klachtenregeling Privacy

Wij gebruiken cookies om onze website te verbeteren en analyseren.

Akkoord