Geschreven door:
Ontslagrecht is een belangrijk onderdeel van het arbeidsrecht. Een werknemer kan zelf ontslag nemen, of een werkgever kan een werknemer ontslaan. In de regel moet er een opzegtermijn in acht genomen. Indien er daartoe een voldoende dringende reden aanwezig is, kan ontslag op staande voet gegeven of genomen worden. De arbeidsovereenkomst eindigt dan direct. De werkgever heeft in andere gevallen toestemming van het UWV nodig voordat opgezegd kan worden.
Minerva Advocaten staat ondernemers bij die de arbeidsovereenkomst met één of meerdere werknemers willen beëindigen, ook in geval van collectief ontslag. Onze advocaten staan ook werknemers bij die worden geconfronteerd met een aangezegd ontslag. Bij ons vindt u een advocaat ontslagrecht in Rotterdam met verstand van zaken.
Heeft u als werknemer of werkgever te maken met een ontslag? Of wilt u advies over een arbeidsconflict? Neem vooral contact met ons op als u vragen heeft over het ontslagrecht.
Voor een ontslag is het nodig dat voldaan is aan de wettelijke criteria voor ontslag. Hieronder ziet u een lijst van de in de wet geregelde redelijke ontslaggronden op basis waarvan een arbeidsovereenkomst beëindigd kan worden:
a. Verval arbeidsplaatsen
b. Langdurig arbeidsongeschikt
c. Frequent verzuim met onaanvaardbare gevolgen
d. Disfunctioneren
e. Verwijtbaar handelen of nalaten
f. Werkweigering wegens ernstig gewetensbezwaar en aanpassing niet mogelijk
g. Verstoorde arbeidsrelatie
h. Andere omstandigheden die zodanig zijn dat voortzetting niet kan worden gevergd
i. Cumulatiegrond (meerdere, onvoldragen ontslaggronden worden gecombineerd)
Bij ieder ontslag al dus een keuze moeten worden gemaakt tussen de diverse ontslaggronden, waarbij sinds 1 januari 2020 ook kan worden teruggevallen op de cumulatiegrond.
Bij een ontslag op initiatief van de werkgever heeft de werknemer in principe recht op de transitievergoeding. Deze transitievergoeding is niet verschuldigd in het geval dat de werknemer is ontslagen wegens ernstig verwijtbaar handelen of nalaten, zoals bijvoorbeeld bij ontslag op staande voet. Let op. Bij gebruik van de cumulatiegrond kan de rechter de transitievergoeding maximaal met een factor 0,5 verhogen.
Afhankelijk van de ontslaggrond moet de UWV-procedure, dan wel de procedure via de kantonrechter gevolgd worden. Veel zaken worden in een eerder stadium in onderling overleg geregeld. Wij lopen de opties met u door en bepalen samen de strategie die past binnen het ontslagrecht.
U kunt bij ons altijd terecht voor een gratis oriënterend gesprek van een half uur waarbij u uw juridische probleem aan ons voor kunt leggen. Aan de hand van dit gesprek kunt u beslissen of u met ons in zee wilt gaan. Neem contact op voor een afspraak. Wij staan u graag bij. Ons motto is niet voor niets: "Uw probleem, onze zorg."
Hein Kernkamp helpt u graag verder.
KvK: 74640518
BTW: NL859977602B01
IBAN: NL37ABNA0844817805
Minerva Advocaten B.V.
Meent 106
3011 JR Rotterdam
Wij gebruiken cookies om onze website te verbeteren en analyseren.