Geplaatst op: 26-02-2020

Transitievergoeding bonus telt mee

Geschreven door:

Hein Kernkamp

Maar telt iedere bonus mee?

De grondslagen voor de berekening van de hoogte van de transitievergoeding zijn vastgelegd in het Besluit loonbegrip vergoeding aanzegtermijn en transitievergoeding.
Dat levert de volgende componenten op:

  • Het bruto maandsalaris
  • Vakantietoeslag
  • Overeengekomen vaste looncomponenten in de laatste 12 maanden (zoals provisie en stukloon)
  • Overeengekomen variabele looncomponenten in de laatste 36 maanden (zoals een winstuitkering)

Transitievergoeding; Bonus telt gewoonlijk mee

Een bonus zou moeten vallen in de derde categorie (als het de bonus karakter heeft van een provisie), of in de vierde categorie (als het een winstuitkering is). In de regel telt de werkgever de gemiddelde overeengekomen bonus over de afgelopen drie jaar gewoon mee bij het bepalen van de grondslag voor de transitievergoeding.

Uitzondering

Een bonus kan ook buiten het loonbegrip vallen. In de toelichting bij het besluit schrijft de minister dat een winstuitkering wél onder het loonbegrip valt, maar een niet overeengekomen uitkering, zoals een gratificatie, valt daar weer niet onder. Dus als de werkgever eens aardig is en wat extraatjes uitdeelt, dan hoort dat geen gevolgen te hebben voor de hoogte van de transitievergoeding.

transitievergoeding bonus telt mee

De niet overeengekomen bonus

Een werknemer die de afgelopen jaren wel een bonus had ontvangen viel toch buiten de boot. Zowel de kantonrechter van de rechtbank Zeeland-West-Brabant als het Gerechtshof Den Bosch rekenden deze bonus niet mee bij de bepaling van de hoogte van de transitievergoeding. De kantonrechter baseerde zijn oordeel op het feit dat niet gesteld of gebleken was dat sprake zou zijn van om een overeengekomen variabele looncomponent.

Ook het Gerechtshof oordeelde dat de wel uitgekeerde jaarlijkse bonussen niet konden worden aangemerkt als een overeengekomen variabele looncomponent, reeds omdat de bonussen niet waren overeengekomen. Hier werd de bonus gewoon aangemerkt als net zoiets als een gratificatie, een cadeautje van de baas dus.

Informatie

Wij adviseren regelmatig over beëindiging van een dienstverband en de gevolgen daarvan. Wij kunnen u ondersteunen bij het onderhandelingsproces, of zelf namens u onderhandelen. Mocht u vragen hebben, neem dan vooral contact op. Ons motto is niet voor niets: Uw probleem, onze zorg.

Meer informatie?

Hein Kernkamp helpt u graag verder.

Bedrijfsgegevens

KvK: 74640518

BTW: NL859977602B01

IBAN: NL37ABNA0844817805

Adresgegevens

Minerva Advocaten B.V.

Meent 106

3011 JR Rotterdam

© 2024 Minerva Advocaten B.V.

Algemene Voorwaarden Klachtenregeling Privacy

Wij gebruiken cookies om onze website te verbeteren en analyseren.

Akkoord