Geplaatst op: 03-01-2020

Verzet tegen verstekvonnis

Geschreven door:

Hein Kernkamp

Verstekvonnis

De gedaagde partij in een civiele procedure wordt in de dagvaarding opgeroepen om op de in de dagvaarding aangezegde dag te verschijnen. Indien de gedaagde niet in het geding verschijnt kan de rechter verstek tegen hem en wijst de rechter de vordering toe, tenzij deze hem onrechtmatig of ongegrond voorkomt (artikel 139 Rv). Vervolgens zal de eisende partij de deurwaarder opdracht geven om het verstekvonnis aan de gedaagde laten betekenen en bevel tot betaling te doen. De gedaagde die hiermee geconfronteerd wordt kan, indien hij tijdig is, tegen het vonnis in verzet komen en zo alsnog een inhoudelijk oordeel van de rechter uitlokken.

In de verzetprocedure kunnen alle verweren gevoerd worden, die ook gevoerd konden worden als de gedaagde wél tijdig was verschenen. Het is dus een voortzetting van de procedure en geen hoger beroep.

Stel tijdig verzet tegen verstekvonnis in

Tijdig verzet is noodzakelijk

De verzettermijn in de gewone dagvaardingsprocedure bedraagt vier weken. Dit geldt ook voor een in kort geding gewezen verstekvonnis. De termijn wordt verlengd tot acht weken in de gevallen dat de
veroordeelde geen bekende woon- of verblijfplaats in Nederland heeft, maar zijn woon- of verblijfplaats buiten Nederland wel bekend is.

Deze korte termijn begint te lopen vanaf het moment dat het vonnis in persoon is betekend, of vanaf een daad van bekendheid met het vonnis. In die korte termijn moet veel gebeuren.

Onmiddellijk een advocaat inschakelen

In zaken waarin de gedaagde niet in persoon kan procederen, moet het verzet worden ingesteld door een advocaat, die bij de verzetdagvaarding zich als advocaat stelt voor de eiser in verzet.

De verzetdagvaarding

In de verzetdagvaarding zal de oorspronkelijk gedaagde partij vernietiging van het verstekvonnis vorderen, en de rechter vragen de vorderingen van de oorspronkelijke eiser alsnog af te wijzen met veroordeling van de oorspronkelijke eiser in de kosten van het geding.

Een bijzonderheid is dat alle verweren in de verzetdagvaarding moeten worden opgenomen en van bewijsmiddelen moeten worden voorzien. Dat betekent dus dat het stuk in heel korte tijd, vaak in minder dan vier weken, zal moeten worden opgesteld. Het is dus zeer belangrijk om direct een advocaat in te schakelen als u er mee wordt geconfronteerd dat tegen u een verstekvonnis is gewezen, of dit nu komt door slordigheid of door het feit dat u de oorspronkelijke dagvaarding nooit hebt ontvangen.

Wat wij voor u kunnen doen

Wordt u met een verstekvonnis geconfronteerd en wilt u alsnog verweer voeren? Dan kunnen wij u bijstaan en samen met u tijdig een verweer opstellen en vervolgens de verzetdagvaarding laten uitbrengen. Als u overweegt van onze diensten gebruik te maken, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op, dan kunnen wij snel aan de slag om namens u alsnog verweer te voeren. Wij doen dag graag. Niet voor niets is ons motto: "Uw probleem, onze zorg."

Meer informatie?

Hein Kernkamp helpt u graag verder.

Bedrijfsgegevens

KvK: 74640518

BTW: NL859977602B01

IBAN: NL37ABNA0844817805

Adresgegevens

Minerva Advocaten B.V.

Meent 106

3011 JR Rotterdam

© 2024 Minerva Advocaten B.V.

Algemene Voorwaarden Klachtenregeling Privacy

Wij gebruiken cookies om onze website te verbeteren en analyseren.

Akkoord